felsohird728x90

Hirdetés

A csillagászat nekem több már, mint hobbi - interjú Nagy Felíciánnal

Az ifjú amatőr csillagász az egyetemi évei előtt áll, idén végzett a győri Pattantyús-Ábrahám Géza Szakközépiskolában. Mesélt nekünk a csillagászathoz fűződő viszonyáról, illetve az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért sikeréről is.

Hirdetés

Mikor és hogyan ismerkedtél meg a csillagászattal?

Az érdeklődés a csillagászat iránt valahol a génjeimben lehetett, már óvodásként az eget kémleltem az esti órákban, műanyag távcsövekkel. Ahogy megtanultam olvasni ez a dolog még jobban elmélyült. Csillagászati könyveket böngésztem, és a televízióban is a csillagászati műsorokat néztem. Fokozatosan egyre komolyabb játék majd igazi távcsöveket szereztem be. A mostani ötödikes korom óta van meg, egy 120/1000-es lencsés, ma már teljesen motorizált távcső.
A távcső vásárlása idején ismerkedtem meg Csornán, egy másik amatőr csillagásszal, Buti Balázzsal, aki sokat segített nekem a témában. Hetedikes koromban csatlakoztam a Magyar Csillagászati Egyesülethez. Minden nyáron megrendezésre kerül egy országos találkozó, ahol több száz amatőr csillagász találkozik. Itt rengeteg kapcsolatot sikerült kiépíteni, így még több tudásra tehettem szert. A középiskola alatt is, a tanulás mellett, az időm nagy részét vagy a csillagászattal, vagy az elektronikával töltöttem.

Szüleid hogyan fogadták ezt a főleg éjszaka végezhető hobbit?

Óvodás koromban is este akartam kimenni, így elég régóta élt a szüleim tudatában, hogy engedni kell. Később már nem volt meglepő számukra sem, hogy egyre később és később feküdtem le. Már ötödikes koromban volt, hogy éjjeli kettőig kint voltam. Eleinte ezek csak 1-1 alkalmak voltak, majd egyre gyakoribbak lettek és észrevétlenül belecsempésződött a szüleim életébe is. Ennek köszönhetően már teljesen természetesnek veszik.

Mely csillagászati objektumok foglalkoztatnak leginkább?

Újabban több időm van nappal távcsövezni. Ilyenkor a Napot lehet vizsgálni, így ez is egy kedvelt objektum lett. A Napon úgynevezett napfoltokat lehet megfigyelni, ezek sötétebb területek, gyakran nagyobbak, mint a Föld. Professzionálisabb távcsövekkel lehetne látni protuberanciákat, napkitöréseket és flereket is.
Az éjszakai égbolton belül, a Jupiter és Mars ami megragadta az érdeklődésemet, ezen túl pedig mindig is szerettem a galaxisokat nézni.

Melyik volt életed legjobb csillagászati élménye?

2016. május 9-hez köthető. Ekkor volt a Merkúr átvonulás. Erre az eseményre országszerte megfigyeléseket szerveztek. Itt Csornán mi is csináltunk a Buti Balázzsal. Sok látogató érkezett a környező iskolákból és a távcsőre rakott kamera segítségével még az interneten is közvetítettük.
Nagy élmény volt részben az esemény ritkasága, részben pedig a több száz érdeklődő miatt.

Hogy látod, milyen az emberek viszonya a csillagászathoz?

Én úgy látom, hogy meglehetősen sajátos. Nem egy elterjedt dolog, és nem is nagyon oktatják azt, hogy miket láthatunk az égbolton, és hogy az hogyan épül fel. Az elmondható, hogy esztétikai szempontokat figyelembe véve mindenkinek tetszik, mindenki rácsodálkozik néhanapján.
Ha erről az oldalról közelítjük meg és melléje adunk egy általánosabb tájékoztatást, hogy mindenkinek legyen egy alap tudása, akkor az emberek többsége elkezd jobban érdeklődni.

Az észlelések mellett fotózol is? Hogy kell ezt elképzelni?

Csillagos égboltot többféleképpen lehet fotózni. Én magam tükörreflexes fényképezőgéppel szoktam fotózni és ezeket közzé is szoktam tenni. Nem tartom magam fotós léleknek, többnyire csak azért készítem őket, hogy megörökítsem és megmutathassam az embereknek.
Az fotózásnál figyelni kell arra, hogy az égbolt, a csillagok ki fognak mozdulni a Föld mozgása miatt, és a képen néhány perc leforgása alatt is látványos elmozdulást hoznak létre. Ennek kompenzálására követő mechanikák vannak. Professzionálisabb módja az asztrofotózásnak, hogyha távcsővel készítjük a képeket. A legtöbb távcső elektronizált, villamos követése van.

Hogy tervezed a jövődet? Szeretnél még komolyabban belemélyedni a csillagászatba?

Ez már egy kicsit több mint hobbi. Ebben a tanévben tartottam két félévből álló szakkört, emellett rengeteg előadást a csillagászatról. Ez a szint ahol jelenleg tartok, úgy érzem, hogy mindig megmarad, azt, hogy ez tovább fog-e fejlődni, még nem tudom. A csillagászaton belül is rengeteg a lehetőség, akár az eszközfejlesztés, akár a megfigyelés terén.

Amatőr csillagász pályafutásod során milyen buktatókba futottál bele, mit ajánlasz a kezdőknek, mire figyeljenek oda, ha bele szeretnének vágni?

Elsősorban, akit érdekel, az folyjon bele olyan társaságokba, ahol hozzáértők, vagy lelkes amatőr csillagászok vannak, és kezdjen el kapcsolatot építeni, beszélgetni, tanulja meg az égboltot. Az interneten nagyon sok cikket is olvashatnak ebben a témában.
Érdemes egy egyszerűbb távcsövet is venni, amivel leköti magát az ember. Hamar meg fog nőni az igény a komolyabb távcsőre, amik már jóval drágábbak. A pénz lehet egy komoly buktató, de ez is kiküszöbölhető. Mi is tartunk járdacsillagászatokat, ahol bárki részt vehet, illetve ha hozzánk fordulnak is tudunk segíteni.
Vannak Magyarországon nagy csillagvizsgálók is, ahol lehetőség van arra, hogy még professzionálisabb távcsövekkel tudjon nézelődni az ember.

Mikor alakult meg a Csornai Csillagászati Klub, hány tagja van?

2016 januárjában, Buti Balázzsal hoztuk létre, kezdetben rajtunk kívül hat érdeklődővel. Csornáról csak mi ketten voltunk, a többiek a környező falvakból, nagyvárosokból jöttek.
A kezdeti létszám mára 32-re nőtt, de ebből a folyamatosan aktív tagok létszáma 10 fő körül van. Sokan lettünk Csornán kívülről, ezért a tevékenységünket is elkezdtük azokra a településekre szorítani, ahol nagyobb létszámmal jelen voltunk. Így jutott nagyobb szerep Győrnek és Mosonmagyaróvárnak.
Győrben rengeteg középiskolába eljutottunk ez alatt a két év alatt. Tartottunk előadásokat, távcsöves bemutatókat, volt csillagászati mobilhét, planetárium, vizsgáltuk a Napot, virtuális valósággal kísérletezgettünk és egyéb interaktív előadásokon vehettek részt a diákok. Szoktunk még taggyűléseket tartani havi két alkalommal Csornán, Óváron vagy Győrben.
Szeptembertől szeretnénk folytatni az előadásokat a középiskolákban. Szakkört szervezünk, ahova várjuk az érdeklődőket és továbbra is tervezünk távcsöves bemutatókat.


Nagy Felícián átveszi a díját az Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyen

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen kiváló eredményt értél el a „Virtuális valóság bevezetése az amatőr csillagászatba" című pályázatoddal.

Az innovációs versennyel a tanév elején találkoztam felhívásokban és rögtön megragadta a figyelmemet. Folyamatban volt egy saját otthoni csillagvizsgáló építése, és úgy gondoltam ez jó lehet arra, hogy elinduljak a versenyen. Végül beadtam a két oldalas pályamunkámat, amiben az ötletemet írtam le.
Akkoriban vásároltam magamnak egy egyszerűbb, telefonra csatlakoztatható VR-szemüveget. Ezt a versenytől függetlenül vásároltam, és akkor jött az ötlet, hogy csinálhatnák rá saját tartalmakat, amit aztán össze lehetne kötni az éppen készülő csillagvizsgálós projektemmel, aminek az alapötlete az volt, hogy egy okos otthon környezetbe integráljam, minden eszköz, elektronikai berendezés és a távcső elérhető legyen távolról egy laptop vagy okostelefon segítségével. Így legyek a világon bárhol, ha interneten keresztül elérem a távcsövem látómezejének a képét, miért ne tenném rá egy VR-szemüvegre.
Az igazi ötlet az volt, hogy ezen a szemüvegen, olcsó eszközökből, a mindenki zsebében ott lévő telefonnal, meg egy néhány ezer forintos VR-szemüveggel tudjak 3D-s tartalmakat adni, melynek a légyege a látvány. Emellé egy felhasználói környezetbe integrált tudást is tudjunk közvetíteni, értse is a használója, hogy mit lát. Ez hasonló élményt ad, mintha egy távcsőbe néznénk bele, csak ehhez elég egy szemüveg és okostelefon. A segítségével az előadásokra se kell magammal cipelnem egy egész távcsövet.
Folyamatban van egy letölthető alkalmazás is, ami lehetővé teszi majd, - ha sikerült több szemüveget szereznünk valamilyen forrásból – hogy az előadáson mindenki a saját készülékére csatlakoztatott VR-szemüveg segítségével tudjon tanulni és élményeket szerezni.
Nagy előnye továbbá, hogy nem kell előre legyártott videókra támaszkodni, mert ott vagyok én, vagy valaki, aki a tudásával hozzájárulhat a képi látványhoz.

A versenynek köszönhetően bekerültél a Magyar Fiatal Tudósok Társaságába is.

Ez annak köszönhető, hogy helyezést értem el. Itt tudunk találkozni és ismerkedni a korábbi évek versenyzőivel. A társaságba 26 évvel ezelőtt kerültek be az első tagok, és ez folyamatosan bővül. Tudunk ismerkedni egymással, információkat szerezni, kapcsolatokat kiépíteni.

Most végeztél a középiskolával, hogyan tovább?

Győrbe megyek, a Széchenyi István Egyetemre, műszaki menedzser szakra. A fő érdeklődésem a fizika köré csoportosul, mindig is ez marad a fő csapás az életemben, de emellett nyitott vagyok arra, hogy különböző területeken dolgozhassak, és egyéb dolgokat lássak, tanuljak.

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes