felsohird728x90

Hirdetés

Megkezdődött az ellenzéki kampány Csornán is

Nemrégiben a Népszava internetes portálnak nyilatkozott Dani Richárd (MSZP-DK) önkormányzati képviselő, akinek szavai szerint egymást érik a gyanús beruházások Csornán. Megkérdeztük dr. Bónáné dr. Németh Katalin csornai polgármestert, hogy pontosan mi történt az érintett projektekkel.

 

A polgármester elmondta, hogy amikor 2014-ben átvették a város vezetését, konkrét, kidolgozott tervekkel a város nem rendelkezett a jövő fejlesztéseivel kapcsolatban.

Mivel a bölcsődeépítés már régóta a polgári oldal tervei között szerepelt, így a pályázat kiírása előtt elkezdték megterveztetni az épületet. Azt mindenki tapasztalta, hogy az elmúlt években az építőipari árak az egekbe emelkedtek, így szembesültek azzal, hogy jelentős többletköltséggel járna a kivitelezés.

A polgármester szerint ezért döntöttek úgy, hogy visszaadják a pályázatot, hiszen 2019 első negyedévében újból várható egy, a bölcsődék építésére, fejlesztésére irányuló pályázati felhívás.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin emlékeztetett arra, hogy volt már ehhez hasonló eset az elmúlt időszakban. 2017 augusztusában egy 150 millió forintos ipari parkos pályázatot vontak vissza, és rögtön utána beadták a támogatási kérelmet egy 309 millió forintos, bővített ipari parki elképzelésre, melyet sikeresen el is nyert a város. Ugyanez a terv a bölcsődével is.

Az ipari parkos pályázatról a polgármester elmondta, hogy 2017 decemberében kapták meg a támogatói döntést. Az értesítést követően nagyon komoly háttérmunka vette kezdetét a hivatalban, ugyanis meg kell szerezni az engedélyeket, melyek között van olyan, ami több hónapot, esetleg évet is igénybe vesz, például kerékpárút, híd, közvilágítás, vízelvezetés engedélyeztetése, tervezése. A projekt a határidőket betartva, az ütemezésnek megfelelően halad. 2019 első negyedévében megindítják a közbeszerzéseket a szükséges engedélyek birtokában, melyek lezárását követően kezdődhet meg a kivitelezés, mely az ütemezés szerint 2020-ra fog befejeződni.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin szerint bizonyítást nyert, hogy a képviselő-testület jó döntést hozott az első ipari park fejlesztése pályázat elengedésével, mert így egy kibővített, dupla akkora forrást tartalmazó pályázaton tudott sikeresen indulni. A testületnek most ugyanez a célja a bölcsődével kapcsolatban is.

A polgármester mérhetetlenül fel van háborodva Dani Rihárd (MSZP-DK) képviselő rágalmain, hiszen felelős városvezetőként Dani Richárdnak nem az lenne a feladata, hogy elriassza a lehetséges beruházókat, vállalkozókat álhírekkel, hanem ennek épp az ellenkezője. Képviselői esküjében arra tett fogadalmat, hogy Csorna Városáért fog dolgozni. Ez nagyon nehezen képzelhető el úgy, ha valaki 2018-ban a 12 testületi ülés felén vett csak részt.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin kategorikusan kijelentette, hogy nincs semmilyen gyanús beruházás Csornán. Természetesen nem esik jól neki sem a gyalázkodás, de ők a továbbiakban is Csorna minden lakosáért dolgoznak.

Önkormányzati választások lesznek ebben az évben, így nyilván az országos helyzethez hasonlóan, helyi szinten is megpróbálják a lejáratást. A polgármester szerint nem kell minden rosszindulatú ellenzéki megnyilatkozást elhinni.

 

 

Csorna Város Önkormányzatának a 2016-2018 években benyújtott 14 db TOP, EFOP, KEHOP pályázatából 12 került elbírálásra, mind a tizenkettő nyert. 2017-2018 években így összesen több mint 1 milliárd forintnyi támogatást kapott Csorna. A KEHOP támogatás összege - melyből a szennyvíztisztító telep felújítása és bővítése, valamint az Andrássy utca rekonstrukciója valósult meg – 2,26 milliárd forint.

 

 

Dani Richárd (MSZP-DK) önkormányzati képviselő közleményben reagált a polgármester szavaira. A közleményt változtatás nélkül közöljük. 

A napokban sértődött hangú interjút adott a Rábaköz szíve portálnak dr Bónáné dr Németh Katalin polgármester asszony. Ebben az interjúban újra megkérdőjelezi azt, hogy van-e jogom megszólalni a várost érintő súlyos közügyekben, ugyanúgy, ahogy ezt a testületi üléseken is rendszeresen megteszik. A polgármester asszony egyszerűen nem mond igazat.  A pályázat benyújtásakor semmilyen értékelhető adat nem állt a rendelkezésünkre, csak hogy bölcsőde és 243 millió forint. A tervezőt is nem sokkal a döntés előtt bízták meg. Amikor a tervek elkészültek, azonnal láttam, hogy erre a munkára ennek a pénznek legalább a duplájára lenne szükség. Nem készítették elő a döntést rendesen. Nem azért buktak bele a bölcsőde építésébe, mert "az építőipari árak az egekbe emelkedtek".  Értek hozzá, tudom, ezt tanultam, ezen a szakterületen dolgozom. Dokumentálhatóan már régen elmondtam, hogy ez lesz, de vagy rá sem hederítettek, vagy azzal vádoltak, hogy Csorna fejlődésének az ellensége vagyok. Minden jó szándékú kritikára, javaslatra ez a válasz. Csak az és csak úgy lehet jó, ahogy ők kitalálták.

Az ipari parki projekt is húzódik, nekünk képviselőknek semmilyen információt nem adnak a munkákról, pedig többször felajánlottam ebben is a szakmai segítségemet. A 2018 évi közbeszerzési tervben 2018 decemberére tervezték a közbeszerzés kiírását az ipari parkra, de semmi nem történt. Most kaptuk meg a következő testületi ülés anyagát, aminek egyik napirendi pontja a 2019 évi közbeszerzési terv elfogadása. Az ipari park abban egyáltalán nem szerepel. Akkor mi az igazság?

A vállalkozókat az riasztja el, hogy sokszor kiszámíthatatlan, szakmailag gyenge a projektek előkészítése és megvalósítása, nem pedig az, hogy én ezt szóvá teszem. A bölcsőde mellett egy másik projektet sem tudtak megcsinálni. Foglalkoztatási együttműködésekre elnyert  195 millió forintot adtak vissza. A bölcsődével együtt ez 438 millió forint, amit elveszített a város.  A kis-csornai óvodát ki kellett venni az energiahatékonysági pályázatból, mert a három épületre elnyert támogatás csak kettőre volt elég. Ez is veszteség. A Mártírok tere plusz 30 milliójába került az önkormányzatnak, mert másfélszer annyiba került a munka, mint ahogy tervezték. Sok csornait felháborít a nemrégiben átadott kerékpárút, ami úgy került 200 millióba, méterenként 100 ezer forintba, hogy csak egyes szakaszai használhatók, miközben számos problémát okoz a közlekedőknek és a nyomvonal melletti ingatlan tulajdonosoknak.  Itt élek, nekem is az az érdekem, hogy fejlődjön a város. Attól senkinek nem lesz jobb, ha engem sértegetnek, mert tényeket sorolok. Elismerem, ezek a tények kínosak a város vezetése számára. Nem arra tettem esküt, hogy a polgármester asszonynak örömet okozzak, hanem hogy felelősen bánjak a város pénzével, és az Európai Unió támogatásaival.

 

 

Fotó: Szabados Tibi

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes