felsohird728x90

Hirdetés

Az odafigyelés háza Csornán

Megkezdte működésének tizedik évét „új” helyén a csornai önkormányzat fenntartásában működő Idősek Klubja a Laky Döme utca 14. szám alatti egykori óvoda épületében.

 

Hirdetés

A Szociális és Gyermekjóléti Központ Gondozási Központjának részeként működő napközi otthon szakmai vezetője, Kozmáné Egyed Andrea mesélt lapunknak a változás izgalmas időszakáról, amikor több mint 30 év után sikerült a rossz állapotú Erzsébet királyné utcai ingatlanból egy méltóbb helyre kerülni. Elmondta, hogy a kilenc évvel ezelőtti költözést az Európai Unió, a Magyar Állam és Csorna Város Önkormányzatának támogatása tette lehetővé. E pályázat segítségével tudták átalakíttatni az egykori óvodát az új funkció ellátására.

Kiemelte, hogy már akkor megoldották az épület teljes akadálymentesítését, és lehetéség nyílt egy kisbusz beszerzésére is. A tágas, világos és takaros helyiségek berendezését közösen álmodták meg, így mindenki a sajátjának érzi, vigyáznak rá. Az épülethez tartozó udvart és a kis virágoskertet is együtt hozták létre gondozók és gondozottak. „Mindenki tolta a talicskát” - árulta el a vezető. Az udvar főleg nyáron tesz jó szolgálatot, amikor hintapadokon van lehetőség pihenni a szabad levegőn. A klubot jelenleg 24 ellátott látogatja, nagy többségüket a kisbusz szállítja, néhányan önállóan járnak be. A befogadóképesség egyébként 30 fő, így van lehetőség felvételt kérni az intézménybe.

A lehetőség főleg azoknak ideális, akik saját otthonukban élve részben önellátóak, de - főképp az egyedüllét miatt - támogatásra szorulnak. Az időskorúak mellett felvehető az a 18. életévét betöltött személy is, aki egészségi állapota miatt igényel szociális, mentális támogatást. A napközben dolgozó, vagy éppen távol élő családtagok számára is megnyugtató megoldást jelenthet az ellátásnak ez a fajtája, hiszen szerettük közösségben, felügyelet alatt töltheti nappalait, ahol lehetőség van étkezést (akár napi háromszori alkalommal) igénybe venni, tisztálkodni, mosni, vasalni. Az ellátás térítésköteles, mely azonban nem haladhatja meg a gondozott jövedelmének 30%-át, és adott helyzetben - külön elbírálás alapján - lehetőség van a díj csökkentésére vagy teljes elengedésére is.

A térítés díjért cserében az ellátottak társaságban vannak, ahol figyelnek rájuk, szeretik őket. Kártyáznak, olvasnak, beszélgetnek, fényképeket nézegetnek, televíziót néznek. Délelőttönként tornáznak, és havonta jár hozzájuk a katolikus pap gyóntatni, áldoztatni, így aki szeretné, hitét is megélheti a kis közösségben.

A napközi iránti elkötelezettséget mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy története során két néhai ellátott is az intézményre hagyományozta teljes vagyonát azzal a kitétellel, hogy azt csak az idősek jobblétére lehet fordítani. A felelős gazdálkodásnak köszönhetően a hagyaték jó része még most is rendelkezésre áll, így lehetőségük van kirándulásokat, programokat szervezni.

Az ellátásnak családpótló szerepe van, hiszen az elmagányosodó időseknek sok figyelemre van szükségük, amit itt megkapnak gondozóiktól. „Mi egy nagy család vagyunk, ismerjük egymást jól. Sokszor már a reggeli ajtónyitásról tudom, hogy a belépőnek milyen a hangulata, megérezzük, ha valaki rosszkedvű, ilyenkor még több figyelmet fordítunk rá. Nyitottak és őszinték vagyunk egymással, itt nincsenek tabutémák.” - fogalmaz a klub vezetője. A helyiségek falait díszítő, bekeretezett fényképek megannyi kedves emlékei egy-egy kirándulásnak, programnak, melyeket közösen éltek meg.

A Gondozási Központ dolgozói 2016-ban felelősségtudatos, teljes elhivatottsággal végzett áldozatos munkájuk elismeréseként Csorna Szolgálatáért Díj kitüntetésben részesültek.

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes