felsohird728x90

Hirdetés

80 éves a Csukás Zoltán iskola – 2. rész

A jubileumi 80. tanév kapcsán tekintünk vissza a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola történetének legfontosabb mérföldköveire. A cikksorozat első részét az alábbi linken olvashatják.

Hirdetés

Az évek múlásával egyre népszerűbbé vált a csornai iskola. Szükséges volt a tanügyi épületek bővítése, hiszen az akkori közlekedési viszonyokat figyelembe véve a vidékről érkező tanulók elhelyezése nehezen volt megoldható. 1942-ben diákotthon építése kezdődött az első tanügyi épület mögötti területen. A második világháború (1939-1945) nagymértékben hátráltatta a munkálatokat, így csak 1944 végére készült el az épület. A modern kollégium 60 diák számára biztosított kényelmes szálláshelyet, továbbá kialakításra került az építménybenegy igazgatói, és két tanári szolgálati lakás is.

A kollégium

A második világháború hazánkat érintő hadműveletei miatt, 1944 októberétől oktatási kényszerszünet volt érvényben a Magyarország iskoláiban.A tanulók helyett aCsornán átvonuló szovjet katonák vették elsőként birtokba az új kollégium épületét. 1945 áprilisában hazánk számára véget ért a második világháború.Az újraindított csornai oktatási intézmény ekkor már nem téli iskolaként, hanem „Gazda és gazdaasszonyképző” néven működött tovább. A korszerű gazdálkodási ismereteket elsajátító szakemberek képzése 1949-ig tartott az iskolában. A korábbi évekhez képest nagy változást jelentett, hogy az 1949/1950-es tanévben csupán tanfolyamokat szervezetek az intézménybe.

1955. május 1. felvonulás technikum és tangazdaság 

1950-ben az országban tapasztalható nagymértékű szakemberhiány miatt stabilizálódott az iskola helyzete. A csornai intézmény „Állattenyésztési Technikum” néven folytatta az oktató-nevelő tevékenységet. A tanulók hároméves képzést követően, az érettségi bizonyítvánnyal egyenértékű okiratot szereztek. A tantestület az elméleti oktatás mellett, a gyakorlati munkára is nagy hangsúlyt fektetett. A tanulók gyakorlati helyét, az iskola tangazdaságát 1950 őszén alakították ki az állami gazdaság területéből. A sok szervezést, egyeztetést igénylő munka eredményeként megépült a központi major, majd azt követően az állattartó telepek is elkészültek. Az 1960-as évek elejére a kor követelményeinek megfelelőtangazdaság létesült Csornán, melynek színvonalát jól mutatta egy rangos versenyen elnyert: „az ország legjobb technikuma” cím is.

Folytatása következik.

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes