felsohird728x90

Hirdetés

Így ünnepeltek tavasszal a csornai katolikus óvodások

Az ünnep kiemelkedő szerepet kap a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda életében, hisz örömet, boldogságot, vidámságot hoz a mindennapokba. Az óvoda visszatekintő tavaszi programjairól az óvodapedagógusok adtak tájékoztatást.

Hirdetés

A ll. Rákóczi Ferenc Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodásai a természet ébredését és a tavasz ünnepeit sok-sok megtapasztalással, szívbéli örömmel, és hálatelt szívvel élik meg.

Az óvodapedagógusok fontosnak tartják megláttatni, megtapasztaltatni a teremtett világ szépségeit, változásait, és megtanítani őket hálát adni mindezért a Jóistennek. Ezért kis óvodásaikkal sétára indultak, hogy felfedezzék, milyen szépségeket rejteget a tavasz. Megfigyelték a földből kibúvó, vidáman harangozó hóvirágokat, felfedezték a fűben az illatos ibolyákat. Látták a rögöket magukról lelökő tulipánokat, nárciszokat. Rácsodálkoztak a rügyeket bontó fákra. Szerették volna a természet egy kis darabját az óvodába vinni, ezért az óvoda udvarába virágokat ültettek a gyermekekkel közösen.

A katolikus intézmény óvodapedagógusai továbbá fontos feladatnak tartják, hogy a gyermekek megtanulják a lélekből fakadó ünneplést, megemlékezést, hagyományőrzést is. A március 15.-i nemzeti ünnep megemlékezésére már az azt megelőző napokban felkészítették a gyermekeket. Megismertették velük március 15. ünnepnapjához kapcsolódó jelképeket, történeteket, bízva abban, hogy a magyar haza iránti szeretetüket növelik szívükben. A gyermekek tevékeny munkálkodása során készültek el azok a jelképek, melyekkel a Petőfi szoborhoz vonultak, hogy dalokkal, versekkel, rövid fohásszal tiszteletüket fejezzék ki az egykori hősöknek.

Kicsik és nagyok már nagyon várták a friss tavaszi fuvallatot, de az kicsit váratott magára. Az óvó nénik azonban, a tavaszi vásárral az évszak üdeségét, szemet gyönyörködtető, lelket melengető dekorációs tárgyaival megelőlegezték a tavasz eljöttét. Szorgos kezekkel, a mérhetetlen ötleteket megvalósítva, napról-napra növekedtek a portékák. A vásár napjára az óvoda folyosója színes volt és vidám a sok-sok kedves ajándéktárgytól.

A nagyböjti időszak az elcsendesülésre, a bűnbánatra, a megtérésre, belső lelki felkészülésre hívja fel a figyelmet. A kisgyermekekkel a csendes percek alkalmain beszélgettek a jó és rossz cselekedetekről, a szeretet erejéről, a segítőkészségről, a lemondásról és elfogadásról. Az óvodapedagógusok ellátogattak a Jézus Szíve templomba, ahol végig járták óvodásaikkal a keresztutat, elbeszélve a keresztút történetét.

Varga Balázs, Jézus Szíve Plébánia plébánosa, a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ püspöki biztosa várta virágvasárnap az óvodásokat a „Mocorgó” misére. A nagycsoportosok barkaágakkal vonultak be Balázs atya előtt a templomba. A Gyertyaláng ifjúsági zenekarral együtt énekelték a gyermekek által is ismert dalokat, melyek a szentmiséhez kapcsolódtak.

II. Rákóczi Ferenc óvodája „Virághozó április” elnevezésű versmondó versenyre hívta a katolikus óvodák és környező települések középső és nagycsoportos kisgyermekeit. Az óvó nénik a pedagógiai asszisztensekkel és gyermekekkel, mese jelenettel fogadták az apróságokat. A megmérettetés után tízóraival kínálták a versenyzőket, majd barkácsolásra invitálták a gyermekeket, hogy még emlékezetesebbé váljon a nap.

A húsvéti ajándékozás hagyomány az óvodában. Nem csak kapnak a gyermekek, hanem adnak is: szüleik számára húsvéttal kapcsolatos munkákat készítenek, amit a faliújságon csodálhatnak, vagy éppen haza is vihetik az elkészített alkotásokat. Az óvó nénik, a dajka nénik és az asszisztensek segítségével kis kosárkákat készítettek, amelybe édesség került. Az intézmény dísz udvarára elrejtették az ajándékokat, amit az óvodások nagy örömmel kerestek, boldogan fedeztek fel.

Az óvoda az anyák napi előkészületekbe bevonja az édesapákat. Egy héttel az édesanyák köszöntése előtt az apukákat hívják, hogy gyermekeikkel közösen elkészítsék az anyukák és nagymamamák ajándékát. Az édesanyák ennek nagyon örülnek, valamint az apukáknak is egy hangulatos délutánt jelent, megismerhetik szülőtársaikat, minőségi perceket tölthetnek gyermekükkel, akinek kicsit bepillanthat az óvodai életébe is. Anyák napjára minden csoport rövid, szívet melengető műsorral készül.

Forrás: Győri Egyházmegye/II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda óvodapedagógusai

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes