felsohird728x90

Hirdetés

Major András: A trianoni bűn elkövetői a bocsánatkéréssel 99 éves késésben vannak

A trianoni békediktátum 99. évfordulója és a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából kedden megemlékezést tartottak Csornán, a Trianon Emlékműnél. Major András alpolgármester a megemlékezésen azt mondta: ilyen méretű ország-csonkításra nincs, és soha nem is lesz észérvekkel alátámasztható magyarázat. Trianon generációk életét határozta és határozza meg a mai napig.

 

A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület és az önkormányzat közös szervezésében tartottak emlékezést a Nemzeti Összetartozás Napján. A megemlékezésen közreműködtek a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola tanulói, valamint Csibi Dorina és Horváth Csaba.

- Trianon káros és igazságtalan volt – kezdte beszédét Major András alpolgármester. A szerződés értelmében Magyarország területének 2/3-át elcsatolták. Az erdők 88%-át, a közutak, vasutak és ipari üzemek felét elveszítettük, a magyarság 1/3 része az új határokon kívülre került. 3,3 millió határon kívül rekedt magyart nem kérdeztek meg arról, hogy hol szeretnének élni. Ilyen méretű ország-csonkításra nincs, és soha nem is lesz észérvekkel alátámasztható magyarázat. Trianon generációk életét határozta és határozza meg a mai napig.

Major András szerint az akkori politikai elit alábecsülte a történelmi Magyarország területén élő népek szuverenitás igényét. Az akkori politikai vezetők felelőssége és a hazaárulása, a haza elárulása vezetett a tragédia bekövetkeztéhez.

Az alpolgármester kihangsúlyozta, hogy a trianoni bűn elkövetői és igazságtalan haszonélvezői a bocsánatkéréssel 99 éves késésben vannak. A közelgő centenárium lehetőség, és talán kötelesség is lenne arra, hogy ezen változtassanak, sőt a világnak meg kellene végre érteni, hogy Trianon nemcsak magyar ügy. Trianont oktatni kellene minden európai iskolában Párizstól Bukarestig, Londontól Rómáig, sőt Pozsonytól Belgrádig.

- Jelenleg az Európai Unió kultúrák, hitek és életformák harcával néz szembe, a helyzet sok szempontból hasonlít az egy évszázaddal ezelőttihez – jelentette ki az alpolgármester. Ennek kapcsán azt kívánta Európa vezetőinek, hogy legyen több bölcsességük, a mostani politikájuk ne vezessen egy új, most már egy európai léptékű Trianonhoz.

Major András elmondta, hogy 1920. június 4-ét követően a mai napig, számos alkalommal írták és írják újra a „lelki Trianont” a nemzeti széthúzás, megosztás és kishitűség, a „merjünk kicsik lenni” mesterei, azok, akik a 2004-es szégyenletes népszavazási kampányban a határon túli magyarok ellen kampányoltak. A szónok szerint hiába mondják magukról, hogy hazafiak, sosem voltak azok.

A Fidesz csornai elnöke emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a második Orbán-kormány első döntései között szerepelt a trianoni csorba erkölcsi helyreállítása. Olyan döntést hoztak, amelyre méltán lehetünk büszkék: elfogadták a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt. Nincs határon belüli és határon kívüli magyar ügy, egyetlen magyar ügy létezik, ennek jegyében kell a szellemi, lelki és anyagi erőforrásainkat összpontosítani, a magyar államot építeni.

Major András beszédében kiemelte, hogy Csornán is szép számmal tettek ez idáig magyar állampolgársági esküt, melyre végtelenül büszke a városvezetés, ahogy arra is, hogy ebben a ciklusban két határon túli magyar településsel, a székelyföldi Nyárádszeredával és a felvidéki Nagymagyarral bővült testvérvárosi közösségük.

Az emlékező beszédet követően a résztvevők a Trianoni emlékműnél elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Fotók: Szabados Tibi

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes