felsohird728x90

Hirdetés

Csornán is kipróbálhatták az érdeklődők az 'életmentő flippert'

A Magyar Vöröskereszt tevékenységei között hosszú évtizedek óta kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő terjesztése, a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítése.

Hirdetés

Az újraélesztés technikáit – elméletileg – sokan ismerik, mégis kevesen mernék alkalmazni. Magyarországon évente több mint 20.000 ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Az Országos Mentőszolgálat tapasztalatai alapján a halálozások több, mint kétharmada megelőzhető lenne, ha a laikusok időben megkezdenék az újraélesztést.

Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a nyugati országokkal ellentétben hazánkban nem kap kiemelt szerepet az újraélesztés technikáinak minél szélesebb körű megismertetése. Ezen szeretne változtatni a Magyar Vöröskereszt vadonatúj eszközével, a „FirstAid Game”-mel. Az eszköz lényege, hogy a tantermi keretekből kilépve, játékosabb formában, a játékos oldaláról közelíti meg ezt az – egyébként nyers, de életfontosságú – témát.

Ennek tudatában, az ügy fontoságát szem előtt tartva lelkesedet fel a Csornai Alkonyzóna Flipper Klub vezetősége. A Csornai Művelődési Ház igazgatójának, Szalayné Galambos Tímeának a segítségével keresték meg a Győr-Moson-Sopron megyei Vöröskereszt igazgatóját, Kun Szilviát, hogy Budapestről Csornára tudják hozni a flipper gépet, így a játék mellet a klubban az újraélesztés technikáját is elsajátíthassák az érdeklődők. Az újraélesztés szakmai részét a Vöröskereszt biztosította. A gép szállítását, annak felügyeletét a klub vállalta magára.

A szervezők elmondták, hogy jobb helyre, nagyobb szakértelemmel rendelkező társasághoz nem is kerülhetett volna a gép. Horváth Flórián, a klub alapítója 2003-ban talált rá az első gépére, majd egy flipper klubra ahol a szenvedélye folytatódott. Később megalapította a tizenöt tagot számláló – Alkonyzóna néven működő – csornai klubot. A 20-25 éves masinák többnyire megviselt állapotban érkeznek a csornai klubba, ahol teljes felújításon esnek át. A tizennyolc üzemképes flippert használó, a „free play” funkcióra átkapcsolt gépekkel pénz nélkül, korlátlan ideig lehet játszani. Az egyesület célja olyan kulturális tevékenység folytatása, amely során nagy hangsúlyt kap az értékmegőrzés. Emellett kiemelt feladatának tekinti a régebbi, de jelentős értéket képviselő gépek felújítását és karbantartását is. Az egyesület célként tűzi ki a város kulturális életébe való bekapcsolódást, kiállítások szervezésével és így lehetőség nyílik szélesebb körben is ismertté tenni a régi korok értékeit.

Még nagyobb öröm, hogy október 16-án, az újraélesztés világnapján sikerült a programot megvalósítani. A szervezők elmondták, hogy egész héten erre a napra készültek, minden iskolát értesítettek, és felajánlották számukra a lehetőséget. Megköszönték a Széchenyi István Általános Iskola igazgatójának, tanárainak, hogy támogatták a kezdeményezést és diákjaikkal részt vettek a programon. Az "életmentő játék" programján a 7-8. osztályosok, kb. 120 diák vett részt, valamint a csornai önkéntes tűzoltók is. Az újraélesztés szakmai részét a vöröskereszt biztosította, míg a gép szállítását, valamint felügyeletét az Alkonyzóna Flipper Klub vállalta magára.

A szervezők bíznak a kezdeményezés folytatásában, és amennyiben igény mutatkozik tavasszal is Csornára hoznák a gépet.

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes