felsohird728x90

Hirdetés

A csornai Rákóczi-óvoda eseményei Vízkeresztig

Az alábbiakban a csornai II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodai beszámolóját tesszük közzé – rövidített változatban – Szent Márton ünnepétől egészen Vízkeresztig, azaz 2019 novemberétől 2020. január 6-ig bezárólag.

 

Hirdetés

Szent Márton napja: Hagyományainknak megfelelően az idén is megemlékeztünk Szent Márton napjáról. A gyerekek munkáiból libás dekorációkat készítettünk, Márton kardot festettek, libás mondókákat, énekes játékokat gyakorolgattunk. A hangulatot zenehallgatással fokoztuk. Óvodásaink kicsi lelkébe szeretnénk meggyújtani a szeretetlángját, hogy Márton példáján ők is gondoljanak azokra a társaikra, akik szükséget szenvednek, vagy csak éppen szomorúak, vigaszra várnak. Az idei évben az iskolások jelenítették meg óvodásaink számára Szent Márton legendáját, német nyelven. A Márton történeteit, életét már a kis-középsős gyermekekkel is meg tudjuk ismertetni, ami különösen érdekes számukra. Úgy vezettük be, hogy valamikor régen élt egyszer egy kisfiú… a gyerekek saját magukat képzelték Márton helyébe, könnyen tudtak azonosulni vele. Megbeszéltük a gyermekekkel, hogy milyen jó dolog egymáson segíteni. Felidéztünk olyan helyzeteket, amikor valaki segített egy kis társának, elmondhatták, hogy milyen öröm volt az számukra. A jó cselekedeteket, erkölcsi értékeket emeltük ki, hiszen, akik a jézusi szeretetet gyakorolják, őket az evangélium sorai reménnyel tölthetik el.

Szent Erzsébet életével ismerkedés: Intézményünkben minden évben megemlékezünk Szent Erzsébetről. A negyedik osztályosok Erzsébet életéből mutatnak be egy rövid részletet. Az óvodásokat meghívják erre a kedves alkalomra, hogy együtt örvendezzünk annak, hogy volt egy olyan magyar szentünk, akire méltán lehet büszke kicsi gyermek és felnőtt egyaránt. Hol jársz, hová mész Szent Erzsébet asszony… kezdetű dalra iskolások, óvodások együtt játszottak nagyon jó kedvűen, vidáman. Az előadásban kiemelték Erzsébet kedves, önzetlen szeretetét, amelyet az iskolások is átvettek, akképpen, hogy az óvodásokat megvendégelték „Erzsébet kenyérrel.”

Advent: Varga Balázs atya áldotta meg a várakozás koszorúit. Gyertyáit karácsonyhoz közeledve minden nap meggyújtva, Jézusról, az ő tanításáról beszélgetve közelebb kerülünk a megváltó születésének méltó megünnepléséhez. A várakozás idejét pedig megtöltjük énekléssel, imával, evangéliumi történetek olvasásával, templomlátogatással, Mária szobrok felkeresésével. Gyermekeinkben tudatosítjuk, hogy akinek a születésnapjára várunk, ő a legnagyobb ajándék. Megismertetjük óvodásainkkal Jézus születésének történetét és arra törekszünk, hogy jó cselekedetekkel közelebb kerülhessenek a betlehemi gyermekhez. Gyermekeink örömmel vettek részt és lelkesen kapcsolódtak be a „Mocorgó mise” énekeibe, imáiba, amelyet az intézmény liturgikus terében Balázs atya mutatott be. Bízunk benne, hogy gyermekeinket el tudjuk indítani a jézusi úton, különösen, ha akaratunk a szülők érzelmeivel is találkozik. Csornán régen hagyomány volt, hogy adventi időben felkeresték egymást a családok, kezükben a Szent Család képével és szállást kértek a számukra. Közös imával, énekkel adták át és fogadták a Szent Család képét. Ezt a hagyományt elevenítettük fel óvodánkban.

Szent Miklós ünnepét minden gyermek izgatottan és türelmetlenül várja. A gyermeki izgalmakat fokozni igyekeztünk azzal, hogy Mikulás kupát szerveztünk. Az intézmény tornateremének tágassága a gyermekek mozgás iránti igényét, a vidám percek örömét, a verseny megélését sikeresen biztosította. A csendesebb pillanatokban verseket, énekeket tanultunk, hogy méltóképpen tudjuk köszönteni a hozzánk érkező Mikulás bácsit. Az óvó nénik egy csoportja bábjátékot mutatott be a várakozó gyermekeknek. Az óvoda nevelőközössége lelki napot tartott. A hajnali szentmisén való részvételt közös reggeli követett, majd átvonultunk a Nagyboldogasszony-templomba, hogy a látogatóközpontot megismerjük, bejárjuk Bertalan atya vezetésével. Elmélkedéssel, elcsendesüléssel zártuk ezt a lélekemelő délelőttöt.

A városi ünnepségen az adventi koszorú negyedik gyertyagyújtásánál a Liliom középső csoport gyermekei, dalokkal, versekkel köszöntötték adventot.

A Katolikus Karitász Jézus Szíve plébániai csoportja adománygyűjtést szervezett, amelyhez óvodánk is kapcsolódott.

Múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettünk részt a nagy és középső csoportosokkal. Jézus születésének történetét dolgozták fel a múzeum alkalmazottai, régi tárgyak segítségével, amelyeket a gyermekek közelről is megérinthettek, megnézhettek.

Adventköszöntő délutánra hívtuk a szülőket, nagyszülőket. A gyermekek versekkel, dalokkal, mozgással kísért karácsonyi énekekkel az Adventet szebbé, tartalmasabbá tették.

Az óvoda nagycsoportosai az iskolások Misztériumjátékát tekintették meg a templomban.

Az új év nagy örömmel kezdődött gyermekeink számára, hiszen német testvérvárosunkból, Sinzingből ajándékcsomagokkal vendégek érkeztek. Német és magyar dalokkal, versekkel, köszöntöttük a hozzánk érkezőket. Szeretnénk ezt a kapcsolatot megőrizni, és lehetőség szerint mélyíteni.

Vízkereszt napján Varga Balázs atya megszentelte a termeket, kérve a Jóistent, hogy jóakarattal töltse be a gyermekek szívét és adjon hitet és erőt a felnőtteknek a gyermekek nevelésében.

Örömmel imádkoztunk együtt, bizalommal kérve Istent, hogy 2020-ban is legyen áldás óvodánkon, a gyermekeken, valamint a gyermekekért szüntelenül munkálkodókon.

Szöveg és fotó: II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Csorna

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes