felsohird728x90

Hirdetés

A pedagógusnak új művészetet kell megtanulnia - Beszélgetés Bella Imrénével

Augusztus 16-án új vezetőt neveztek ki a csornai Arany János Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola élére.

 

Sipos Bernadett: Nem volt nagyon szoros az évkezdés úgy, hogy mindössze két héttel korábban vette át az intézményvezetői kinevezését?

Bella Imréné: Az évkezdés előkészítésének két hetében rengeteg dolgunk volt, de teljes támogatást kaptam a kollégáimtól, így nem volt nehéz ezt a sok munkát elvégezni. Ezt a támogatást azóta is minden tekintetben élvezem, amit ezúton is nagyon köszönök nekik. Már a vezetői pályázatomat is pozitívan értékelték, és ezt azzal is igazolták, hogy amint munkába álltam, mindenki partner volt. Át tudtuk beszélni a terveimet, az éves munkatervet leegyeztettük, és egyhangúlag elfogadta azt az alkalmazotti közösség. Két új igazgatóhelyettessel állt fel az intézmény vezetése, mert bár tisztelem az elődeim munkáját, de voltak saját elképzeléseim a folytatásról, és ezt a saját magam által választott helyettesek segítségével tudom leghatékonyabban elérni, hiszen mindenki a saját személyiségét viszi bele a vezetői munkába.

Sipos Bernadett: Külső pályázóként lépett az intézmény élére, mégsem idegenként jött, hiszen dolgozott már itt. Ennek apropóján meséljen egy kicsit az életútjáról! Mikor döntött e mellett a szakma mellett?

Bella Imréné: Már a 8. osztályban eldöntöttem, hogy a pedagógusi pályát szeretném választani, így a Győrben akkor még működő Zrínyi Ilona Gimnázium és Óvónőképző Szakközépiskolában szereztem érettségit. Rögtön a középiskola után szerettem volna elhelyezkedni, ezért az óvónőképző főiskolát már levelezőn végeztem el. Nagyon élveztem az óvónői munkát, és már az első években az vonzott leginkább, ha olyan gyerekekkel foglalkozhattam, akikre jobban oda kellett figyelni. Mindig nagyon motiváló volt számomra, hogy segítsek nekik ugyanazt elérni, amit a társaiknak. 11 évig voltam óvónő, ezt végig kiemelt feladatomnak tekintettem. Olyannyira, hogy amikor lehetőségem nyílt az akkor Farád gesztorságával alakult családsegítő és gyermekjóléti szolgálatnál elhelyezkednem, váltottam. A gyermekvédelemben kaptam feladatokat, és a különleges bánásmódban részesített gyerekek nevelését, tanulását segítettem.  Vezetői végzettséget szereztem, és megbízott vezetői feladatokat láttam el, tapasztalatot szereztem az intézmény irányításában.  Huszonhárom önkormányzattal és az azokhoz tartozó iskolákkal, óvodákkal történő együttműködés során kialakultak a szakmai kapcsolatok a két járás területén, melyek most is nagyon jól működnek. Nagyon szerettem ezt a munkát, ezért eldöntöttem, hogy elvégzem a gyógypedagógia-tanár szakot. Az önkormányzatok közös döntésével a szolgálat végül sajnos megszűnt, így rövid kihagyás után, 12 évvel ezelőtt sikerült itt az Arany János EGYMI-ben elhelyezkednem gyógypedagógusként. Először napközis nevelő voltam, majd 8., 5. és 6. osztályok osztályfőnöke lettem. Ez idő alatt terapeuta végzettséget szereztem, hogy ismereteimet bővíthessem. Ekkor nyugdíjazták azt a kollégámat, aki a szakképzési rész helyettese volt, és engem kért fel az igazgatónő az igazgatóhelyettesi feladatra, amit négy évig láttam el. Ezt követően mentem el Győrbe 2013 novemberében, a Hild Építőipari Szakközépiskolában kaptam gyógypedagógusi státuszt, és utazó gyógypedagógusként tanítottam át a Deák Ferenc Szakközépiskolába és a Baross Gábor Szakközépiskolába.

Sipos Bernadett: Mit volt a feladata ezekben a középiskolában gyógypedagógusként?

Bella Imréné: A sajátos nevelési igényű tanulókat fejlesztettem, diszlexiás, diszgráfiás, kevert specifikus fejlesztési zavarokkal küzdő gyerekekkel foglalkoztam. Nagyon jó és eredményes együttműködés alakult ki mindhárom iskolával, úgyhogy fájt is a szívem, amikor eljöttem.

Sipos Bernadett: Mi az, ami mégis visszahozta ide, hogy elvállalja az intézmény vezetésével járó biztosan nem egyszerű feladatot?

Bella Imréné: Visszahúzott a szívem. Nagyon szerettem Győrben is, és úgy érzem, hogy hasznos is volt a távollétem, sokat tanultam az ottani intézményvezetőktől és a kollégáktól. Nehéz döntés volt, és valóban, ez egy kihívás, de ide hazajöttem. Azt vallom, hogy az embernek az élete során meg kell érnie bizonyos feladatokra. Úgy érzem, hogy bennem most összegződött az a szakmai tudás és tapasztalat, amivel a hátam mögött el mertem indulni a pályázaton, és pár hónap alatt az igazolódott vissza, hogy a kollégáim támogatásával talán sikeresen és jól tudom csinálni.

Sipos Bernadett: Milyen tervei vannak az intézmény vezetőjeként?

Bella Imréné: Úgy szeretném a gyerekek oktatását megszervezni, hogy az minél színesebb és változatosabb legyen. Azt gondolom, hogy az élményen keresztül történő tanításnak nemcsak alsó tagozatban van létjogosultsága az intézményben, hanem felsőben, sőt, a szakiskolában is. A művészeti nevelésben nagyon sok lehetőség rejlik, amivel a gyerekek tanulási képességeit tudjuk fejleszteni, ezért ezt szeretném meghonosítani itt. Nemrég volt egy megyei rendezvényünk, a népi kismesterségek napja, ami nagyon jól sikerült. Ezt például jövőre kibővített tartalommal szeretnénk újra megszervezni.

Sipos Bernadett: Mi a hitvallása?

Bella Imréné: Nagyon fontos, hogy a gyermeket támogassuk, nyissunk felé, hogy bátran elmondhassa a kívánalmait és az igényeit. Ismerjük meg a gyermeket, és úgy értelmezzük a nehézségeit és a szükségleteit. Ez nagyon-nagyon fontos. Maria Montessori szavai a pedagógiai hitvallásom: „A pedagógusnak új művészetet kell megtanulnia, azt, hogy a gyermek segítőtársa és vezetője legyen, és elvezesse őt azokhoz az eszközökhöz, amelyekre akkori fejlődése fokán szükség van.” Ezek a gondolatok vezérlik tanári-vezetői munkámat.

Sipos Bernadett: Köszönöm a beszélgetést, és tervei megvalósításához sok sikert kívánok!

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes