felsohird728x90

Hirdetés

Lépésről lépésre a fejlődés útján - Beszélgetés Dr. Winiczai Zoltán igazgató-főorvossal

„Nem tudunk jól gyógyítani, ha nem egy olyan közösségbe vagyunk beágyazva, amely ismer és kedvel minket, bízik bennünk.” – mondta Dr. Winiczai Zoltán 2016 októberében a Richter Egészségváros csornai rendezvényének megnyitóján. Ezt a gondolatát megragadva kérdeztem a csornai Margit Kórház igazgató főorvosát.

 

Sipos Bernadett: Sikerült már úgy beágyazódni kisvárosunk közösségébe, ahogy szeretett volna?

Dr. Winiczai Zoltán: Nem volt nehéz feladat, ugyanis először 1997-ben jöttem Csornára, az akkori neurológia osztálynak lettem az osztályvezető főorvosa, ami egy jól működő osztályként jól beágyazódott a környezetébe. Ami pedig a Rábaköz megismerésének első lépését jelentette, azok a közvetlen munkatársaim voltak, aki idevalók, így általuk megismertem az itteni embereket. Azonnal megállapítottam, hogy itt nagyon jóindulatú, segítőkész emberek élnek. Az orvossal való együttműködés mértéke is sokkal nagyobb, és az itt lakók a személyi higiénére is sokkal inkább adnak, mint urbanizált helyen.

Hirdetés

Sipos Bernadett: A segítőkészség magyarázhatja azt a kiemelkedően magas bevételt is, ami a Richter Egészségváros programban gyűlt össze? A rendezvénysorozat 53. állomása volt a csornai, és rögtön dobogós helyre ugrottunk a közel 7 millió forintos bevétellel, ami a kórház javára gyűlt össze.

Dr. Winiczai Zoltán: Kettős motivációja volt a rendezvénynek, az egyik valóban egy gyűjtés volt a kórház javára. Ez egy száz évre visszanyúló hagyományon alapul, hiszen a rábaközi emberek sokat tettek azért, hogy kórházuk legyen, és tesznek érte egészen a mai napig. A másik motiváció pedig az egészségünkre való odafigyelés volt a szűrőprogramok által. Tavaly már mi magunk rendeztük meg ezt a szombati programot a kórházon belül. Azt akartuk demonstrálni ezzel a rendezvénnyel, hogy szívesen állunk rendelkezésére azoknak is, akik nem érnek rá hétköznap szűrésre jönni. Nagyon jól sikerült a program, sokan jöttek, bár nem voltak sztárvendégeink, viszont az összes szűrési tevékenységet tudtuk nyújtani, színvonalas előadásokat tudtunk tartani. Azt tervezzük, hogy idén, ugyanabban az időben, szeptember utolsó, vagy október első szombatján ezt a rendezvényt megismételjük, hiszen egy hagyományteremtő szándék van bennünk ezzel kapcsolatban.

Sipos Bernadett: Mikor fogalmazódott meg Önben, hogy a gyógyítást, azon belül is az ideggyógyászatot választja hivatásául? Van esetleg családi indíttatása is?

Dr. Winiczai Zoltán: Az anyai nagybátyám Szombathelyen volt szülész főorvos, a másik nagybátyám pedig nagyon neves víruskutató volt, de mégsem ez sarkallt engem az egészségügy irányába. Az a típusú gyerek voltam Pécsett, akit minden érdekelt, eszem ágában nem volt, hogy orvos legyek. A véletlen hozta ezt az egészet még gimnazista koromban. El akartam menni nyáron dolgozni, és egy kis kórházban hirdettek beteghordó munkakört, így elmentem beteghordónak, mert annyira szerettem volna vásárolni magamnak egy farmernadrágot. Ott ismerkedtem meg belülről a kórházi élettel. Negyedikbe már úgy mentem vissza, hogy orvos akarok lenni, ami nagy ámulatot keltett, mivel én nem csináltam problémát a tanulásból. Mégis megértem rá, és a későbbiekben már kimondottan szorgalmas diák voltam. Az egyetemen aztán nagyon megtetszettek Grastyán professzor úr előadásai az idegélettanról és magatartás-élettanról, és a jeles vizsgám után hívott, hogy ha van kedvem, akkor járjak be az intézetbe. Harmadévtől kezdve az idegélettan laboratóriumban töltöttem a társadalmi életem nagy részét. Úgy töltöttem el az egyetemi éveimet, hogy ez az elkötelezettség volt a fő fókuszpontban. Természetes volt, hogy neurológusként kezdtem el a pályafutásomat, és mivel az elektrofiziológiában jártas voltam, szakvizsga után Sopronba hívott Kékesi főorvos úr, ott töltöttem 15 évet, 1997-ben pedig megpályáztam az itteni osztályvezető főorvosi állást, mert ki akartam magamat próbálni vezetőként is. Voltak saját elképzeléseim (műszerekben, vizsgálatokban), amiket szerettem volna megvalósítani, és erre itt nyílt lehetőség. Nagyon szép időszak volt az életemben.

Sipos Bernadett: Pécs és Sopron után hogy tetszik Önnek a kisvárosi lét?

Dr. Winiczai Zoltán: Nagyon jól érzem itt magam, egy élhető város Csorna. Azt kell mondanom, hogy gyakrabban megyek színházba, mint Sopronban jártam, nagyon szép és érdekes, kultúrában gazdag életet lehet itt is élni. Úgy látom, hogy ennek a városnak most fejlődő időszaka van, amikor egyre több a rendezvény, egyre több olyan esemény van, ahol az emberek össze tudnak jönni, és egyre inkább összetartozónak érzik magukat.

Sipos Bernadett: 2010-ben két jelöltből választották meg a csornai kórház vezetőjének. Sikerült a pályázatában vállaltakat teljesítenie?

Dr. Winiczai Zoltán: Az egyik legfontosabb célom a környezettel és lakossággal való kapcsolat fenntartása volt. Nem akartam olyan kórházat, ami önállóan, egy likvid intézményként működik, de máshonnan jönnek a betegek, hanem az volt a célom, hogy amit csak tudunk, vállaljunk el az itteni lakosság ellátásából. Azt sajnos tudomásul kellett venni, hogy nőttek a szakmai elvárások, a 21. században egy szülészeten már újszülött intenzív osztályos hátteret és legalább 500 szülést várnak el évente. Intenzív osztályos háttér nélkül hasi vagy mellkasi sebészetet is hiba bevállalni, akkor is, ha egyébként nagyon jó a szakember ellátottság. Két év múlva bekövetkezett az államosítás, amikor ezeknek a követelményeknek végképp meg kellett tudni felelni, így nálunk megszűnt a szülészet és a sebészet. Maradt a belgyógyászat, amiért nagyon igyekeztem harcolni. Ez a környék egy elöregedett környék, faluhelyen nagyon sok olyan időskori betegség van, ami helyben jól ellátható. Az ellátás 24 órában orvos által történik, ami egy alapvető célom volt, és szerencsére meg is tudott valósulni. A másik elképzelésem az volt, hogy olyan tevékenységgel kell kiegészíteni a kórház működését, ami szakmailag is igényes, de a bevételt is biztosítja a meglévő feladatok ellátására, tehát a munkaerő megtartását támogatja. Az alkalmazottak száma 238 fő volt, amikor én idejöttem, és ezt azóta is megtartottuk. Voltak átképzések, hiszen változott a struktúra, de ugyanannyian vagyunk most is.

Sipos Bernadett: Milyen most az intézmény gazdálkodása?

Dr. Winiczai Zoltán: Abban a struktúrában, ahogy átvettem az intézmény igazgatását, szépen javultak a mutatók. A struktúraváltásnál aztán csökkentek a bevételeink, hiszen az aktív sebészetnek, szülészet-nőgyógyászatnak bevételi oldala is volt, amit nehéz volt pótolnunk, a rehabilitációs osztályok létesítése pedig elhúzódott. Kellettek olyan emberek is, akik ebben a szegmensben jártasak, mint Martos János főorvos úr, és a rehabilitációra szoruló betegeknek is ide kellett szoknia. Minden csak lépésről lépésre ment. Éppen az idei év kezdetére jutottunk el odáig, hogy kettes szorzójú, tehát a legjobb finanszírozású rehabilitációs osztályokká alakultunk, így a személyi, tárgyi feltételeket ennek megfelelően tudjuk biztosítani. A szakszemélyzet mellett a szolgáltatások másik alapja a gép- és műszerbeszerzés, erre volt egy kb. 110 millió forintos rehabilitációs pályázatunk, amiből a második emeleti rendelősor teljesen fel lett újítva, beműszerezve. A jövőben a fizioterápia további bővítését, pl. beteg végtagot mozgató robotok beszerzését tervezzük. Már most olyan szolgáltatásokat tudunk nyújtani, amik máshol nincsenek: agyi mágneses ingerlés, számítógépes egyensúlyjavítás stb. Légzésrehabilitációs osztály csak nálunk van, és ez a fajta neurorehabilitáció is. Mozgásszervi rehabilitáció más kórházakban is van, de ez annyira kiterjedt népbetegség, hogy erre szükség is van. Úgy gondolom, hogy az idei év lesz az a keresettségben és a minőségben, amikor elérjük azt a szintet, ami a jövőt hosszú távon biztosítja.

Sipos Bernadett: Említette a rehabilitációs pályázatot. Mesélne a kórház további fejlesztési elképzeléseiről?

Dr. Winiczai Zoltán: Több mint 2 milliárd forint pályázati bevétele volt a kórháznak, és ha a látványos beruházások időszaka talán véget is ért, reményeink szerint lesz még egy jelentősebb fejlesztés, aminek keretében egy hotelépületet szeretnénk építeni a B épület kibővítésével, felújításával, hogy 21. századi igényeknek megfelelő legyen. Az új járóbeteg rendelő volt egy nagy és látványos beruházás, 1,6 milliárd forint, de ezen kívül az átképzések, a naperőmű-rendszerünk, a rehabilitációs pályázat megnyerése mind fontos fejlesztések voltak. A jövő évben is lesz 406 millió forintnyi beruházásunk, ebben lesznek kisebb felújítások, műszerbeszerzés, amiben benne vannak a már említett rehabilitációs berendezéseink, és bővítjük a naperőművet. Klimatizálni akarjuk a kórházat. Ez megvalósul, mire eljön a nyár, a betegek komfortja és a versenyképesség fokozása és érdekében. Folyamatban van egy beléptetőrendszer és egy új sorompó beszerzése, ezek is jó úton haladnak ahhoz, hogy még idén megvalósuljanak. A parkolási díj beszedésének automatizálása is meg fog történni. Kb. 500 millió forint, ami testet ölt itt nálunk. Ennek az összegnek a fele már elnyert támogatás, és ha nyílik pályázati lehetőség, akkor a gyógyfürdőre épülő balneoterápiás lehetőséget is megpróbáljuk meglépni: eljött az ideje annak, hogy a természeti gyógytényezőket is becsatornázzuk a kórházba. Erre nagyon nagy szüksége van a kórháznak, egyrészt a bevételi portfólió növekedése miatt, másrészt használ is az embereknek, harmadrészt kicsit jobban ki tudnánk terjeszteni a hatókörünket az ország egyéb területeire is.

Sipos Bernadett: Felteszem, ennek a tervnek a megfogalmazásához az kellett, hogy az önkormányzat megszerezze a termálkút tulajdonjogát.

Dr. Winiczai Zoltán: Igen, addig erre remény sem volt. De ezt is csak fokozatosan lehet megvalósítani. Most csak szezonálisan van nyitva a strandfürdő, de már így gondolkodhatunk fürdőkúrában, és ha pályázati lehetőség van, akkor házon belül esetleg terápiás medencét tudunk létesíteni. Ha ez a gyógyvízre épülő ellátás kifejlődne, egy újabb oszlopa lenne a csornai kórháznak, így nemcsak a hagyományos gyógytornára, fizioterápiára épülő rehabilitációs tevékenységet, hanem a természetes gyógytényezőkre épülő gyógyítást is fel tudná vállalni. Ez egy életképesebb intézetet jelentene anélkül, hogy az eddigi tevékenységéből bármit is leadna, csak lenne egy ilyen szegmentuma, ami gazdaságilag szépen megtámasztaná.

Sipos Bernadett: Rengeteg megvalósításra váró feladatot sorolt fel. Jut ideje pihenni is?

Dr. Winiczai Zoltán: A jó egészség és a hosszú élet titka nem a pihenés, hanem a jól adagolt munka. Tehát annyit tevékenykedni, ami az egészséget, a mozgékonyságot és szellemet jótékonyan fenntartja. Így tud az ember legtovább frissen maradni. De kikapcsolódásként nagyon szeretem a természetjárást, ami nálam a fotózással is összekapcsolódik. Nyaranta kijárok úszni a csornai strandra. Ezen kívül van egy olyan hobbim is, amire jelenleg nem érek rá. Gyűjtöttem jó ideig a csöves rádiókészülékeket, és ezeket meg is javítottam, de amióta igazgató lettem, erre nincs időm. A gyűjteményem megvan, és bár újabb darabbal nem gazdagítottam, úgy vélem, a későbbiekben ez még jól jön majd. Most, hogy Csornán lakom, a kertművelés is lassacskán bekerül a szabadidős tevékenységek közé, ez testmozgás gyanánt is kiváló.

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes