felsohird728x90

Hirdetés

Második helyezést ért el a Csorna ÖTE az országos ifjúsági versenyen

Immár hagyományosan az Országos Rendőr- és Tűzoltónapon rendezték meg a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny országos döntőjét. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Polgári Védelmi Szövetség által szervezett megmérettetés végén az általános iskolások között a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola, a középiskolások között pedig a Zemplén Térségi Katasztrófavédelmi és Polgári Védelmi Szövetség csapata szerezte meg az elsőséget.

Hirdetés

A csapatok már előző nap megérkeztek a fővárosba, az országos döntőt a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan az MPVSZ országos elnöke, dr. Endrődi István tű. ezredes és dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő nyitotta meg. A tábornok az országos katasztrófavédelmi főigazgató nevében köszöntötte a versenyzőket, és azt hangsúlyozta: bár papírforma szerint mindkét korosztályban csak egy első helyezettet hirdetnek, a megyei legjobbak mindannyian győztesnek érezhetik magukat.

A csapatokat tizenkét állomás várta, általános és középiskolások egymás mellett versenyeztek, a korábban kisorsolt sorrend szerint.

  1. Az első állomáson a kitelepítéshez szükséges túlélőcsomagot kellett összeállítaniuk a gyerekeknek. A feladatot nehezítette, hogy kis fanégyzeteken haladva, úgynevezett mocsárjárásos módszerrel haladtak és indokolniuk is kellett, melyik tárgyat miért választották ki.
  2. A második megállónál a diákok elméleti tudását tesztelték, a számítógépen kitöltött tesztlapon tűz- és polgári védelmi kérdések mellett iparbiztonságiak is szerepeltek.
  3. A harmadik állomás a vízkárelhárítás és lakosságvédelem nevet viselte, ezen a helyen a versenyzők egy térképet kaptak, kijelölve, hogy melyik folyószakaszt kell megvédeniük, a feladat pedig az volt, hogy kijelöljék az ideiglenes védvonal helyét és megindokolják a döntést.
  4. A negyedik tűzoltással kapcsolatos állomás volt, itt a csapatok a budaörsi önkéntes tűzoltók felügyelete mellett egy B és két C tömlőből sugarat szereltek – a víz a végén elmaradt, hiába kiabálta a sugárvezető, hogy „Első sugár kész, vizet!”.
  5. Az ötödik állomás a tűzmegelőzést és mentés nevet viselte, itt szintén önkéntes tűzoltók, ezúttal a zsámbékiak mérték fel a gyerekek ügyességét: a csapattagok védősisakot öltöttek, hason átcsúsztak egy szalagcsapda alatt, utána két versenyző elrejtett „bajbajutottat” keresett, a másik kettő pedig puttonyfecskendővel vizespalackra lőtt, majd amikor az összes palack eldőlt és a másik páros is végzett, visszakúsztak a starthelyre.
  6. A hatodik állomáson a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület munkatársai viharjelzésre és térképismeretre vonatkozó kérdésekkel várták a csapatokat, a gyerekeknek az elméleti mellett a tájolóval kapcsolatos tudásukat is bizonyítaniuk kellett.
  7. A hetedik állomás feladata a klasszikus „tájékozódás korlátozott látási viszonyok között”, azaz az egyik versenyző leragasztott „szemű” gázálarcban, társa szóbeli utasítása mellett elindul egy folyosón, felveszi a folyosó végén elhelyezett tárgyat, visszamegy vele a starthoz, egy másik csapattag pedig ugyanezt csinálja, de fordítva – visszaviszi a helyére a tárgyat, majd az útmutatás szerint kijön a folyosóból.
  8. A nyolcadik feladat a csapatok egészségügyi ismereteit tesztelte, a Magyar Vöröskereszt munkatársai által vezetett állomáson a gyerekeknek két bajba jutott emberen kellett segíteniük: egyikük munkavégzés során lezuhant a létráról, megsérült, társa pánikba esett, veszélyeztetve a mentést, a sérült épségét és saját magát is.
  9. A kilencedik helyszínen a Karancs Speciális Mentőszolgálat tagjai a kötéltechnika rejtelmeibe avatták be a csapatokat, ez volt az egyik olyan állomás, ahol a részvétel volt a fontos, kérdéseket nem kaptak a gyerekek.
  10. A kettéosztott tízes állomás egyik felén a Fővárosi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség várta a csapatokat, mellettük a Főnix Állatmentő Alapítvány tagjai az állatvédelem, a felelős állattartás legfontosabb tudnivalóit osztották meg a versenyzőkkel.
  11. A tizenegyedik állomásról messziről sejthető volt, hogy köze lesz a környezetvédelemhez, hiszen egy, a WWF logójáról jól ismert panda ült a sátor bejárata előtt. A szervezet szakemberei a klímavédelemről, az ökológiai lábnyomról, annak méretéről beszéltek a diákoknak.
  12. A sort szintén egy bemutató-állomás zárta, a zsámbéki önkéntesek gépjárműfecskendőjéről kellett a csapatoknak a lehető legtöbb szakfelszerelést, eszközt megnevezniük.

Az országos döntőn megyénkből az általános iskolák közül a tavalyi országos verseny első helyezettjeként az ásványrárói Somogyi József Általános Iskola diákjai és az idei megyei versenyen elsőként végzett Győrszemere ÖTE indult, a középiskolások közül pedig az idei megyei verseny legjobbjai, a csornai ÖTE tagjai szálltak versenybe. A fiatalok szerint nem volt könnyű a verseny, mind az elméleti, mind a gyakorlati tudásukat be kellett mutatni, de jókedvűen és lelkesen küzdöttek a minél több pontszámért.

A versenyen szoros küzdelemben az ásványrárói csapat a negyedik helyen, a győrszemerei ÖTE fiataljai a középmezőnyben végeztek.

A legjobb eredményt idén a középiskolások érték el megyénkből, hiszen a Csorna ÖTE diákjai az országban a második legjobbnak bizonyultak.

A huszonötödik országos verseny díjait az országos polgári védelmi főfelügyelő és az MPVSZ elnöke adta át. Tóth Ferenc dandártábornok búcsúzóul úgy fogalmazott, a diákok a felkészülés során számos hasznos ismerettel gazdagodtak, és alapvetően már rajtuk múlik, hogyan alakítják a jövőt, a bennünket körülvevő természeti környezetet. A versenyt bezáró Endrődi István a döntőt meglátogató belügyminiszter szavait idézte: reméli, hogy a most versenyző nemzedékből többekkel később már kollégaként találkozhat a katasztrófavédelemnél.

(fotók: Csorna ÖTE)

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes