felsohird728x90

Hirdetés

Kitört egy vulkán Japánban

 

Kitört a Kuszacu-Sirane vulkán kedden Japánban, a tűzhányó izzó kődarabokat lövellt ki a közelben lévő síparadicsomra, és lavinát is előidézett. A japán média legkevesebb egy halottról és 15 sérültről adott hírt.

A 2160 méter magas vulkán helyi idő szerint kedd reggel tört ki, izzó kődarabokat szórva a környékre. A híradások szerint feltehetően a vulkánkitörés indította el a sípálya hegyoldalából lezúduló lavinát. A területen katonák gyakorlatoztak, amikor a lavina lecsapott, egy síelő katona meghalt, öt társa törésekkel és zúzódásokkal megmenekült.

Egyes hírek szerint egy vulkanikus kődarab eltalálta a sílift egyik kabinját, egy másik pedig a síközpont egyik pavilonjába csapódott be, ahol pihenni szoktak a síelők. Mintegy tíz ember megsérült. Több környékbeli épület áram nélkül maradt. A térségbeli üdülőházakból legalább száz embert kimenekítettek.

A japán meteorológiai szolgálat hármas fokozatúnak minősítette a vulkánkitörés okozta veszélyt az ötlépcsős skálán, ami azt jelenti, hogy nem szabad a tűzhányó közelében tartózkodni, mert két kilométeres körzetében fennáll hamu és kőzet feltörésének veszélye.

Japánban 110 aktív vulkán van, és közülük 47-et tartanak folyamatos megfigyelés alatt. 2014 szeptemberében 63 ember halt meg az Ontake vulkán kitörésekor. Ez volt az elmúlt 90 év legsúlyosabb vulkánkitörése a szigetországban.

MTI

Fotó: MTI/AP/Kyodo News/Takekuma Szuo 

e-max.it: your social media marketing partner

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes