felsohird728x90

Hirdetés

Megnyílt a Csornai Múzeum új állandó kiállítása

Augusztus 20-án délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg a Csornai Múzeum új, állandó helytörténeti kiállítását "A történelem peremén, a Rábaköz Szívében" címen.

 

Hirdetés

Az új állandó kiállítást a Csornai Múzeum fennállásának 50. jubileuma tiszteletére alkották meg. Az ünnepségen köszöntőt mondott Szalayné Galambosi Tímea, a Csornai Múzeum igazgatója és dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester.

Szalayné Galambosi Tímea köszöntőjében beszámolt az átalakítás alatti múzeumi eseményekről, bemutatta az új állandó kiállítást és köszönetet mondott kollégáinak, akiknek segítségük nélkül nem jöhetett volna létre az új kiállítás.

Szalayné Galambosi Tímea, a Csornai Múzeum igazgatója

Dr. Bónáné Dr. Németh Katalin polgármester ünnepi beszédében kiemelte, hogy ünnepeljük államiságunkat, városunkat és a jubiláló múzeumot.

A polgármester elmondta, hogy a felújítás első lépéseként lebontották a 28 éves állandó kiállítást, részeit újonnan létesített külső raktárakban helyezték el. Miközben az épületben megindultak az építkezési munkálatok, megindult az új kiállítás tudományos-szellemi előkészítése is.

Dr. Bónáné Dr. Németh Katalin polgármester

A városvezető szerint a városi múzeum állandó helytörténeti kiállításának felépítése felelősségteljes feladat, hiszen tükröt tart elénk is, és képet ad rólunk messziről jött vendégeink számára is.

Nem csupán azt mutatja meg, kik voltunk, hogyan éltünk, de azt is, kik vagyunk, mit érzünk ebből fontosnak, megőrzendőnek, mutatja értékrendünket. Ez az a bizonyos gyökér, ami élteti azt a nagy fát, aminek gyümölcseit élvezve élhetünk ma csornai polgárként. Minden kiállítás üzenetet közvetít, ezt teszi most nyíló új állandó kiállításunk is, amely „A Történelem Peremén – A Rábaköz Szívében” címet viseli.

Dr. Bónáné Dr. Németh Katalin köszönetet mondott a múzeum munkatársainak kitartó, áldozatos munkájukért és segítőiknek, hogy ebben részt vállaltak. Köszönetet mondott a Premontrei rendnek is, hogy lehetőséget teremtettek a kiállítás megújítására, majd végül,  de nem utolsó sorban a múzeumbarátoknak, akik jelenlétükkel most is bizonyítják, hogy van igény az értékőrzésre.

Régi kávézó berendezése az új állandó kiállításon 

A polgármester Pődör Pál, az előző állandó csornai kiállítás megnyitójának ötven évvel ezelőtti szavaival zárta beszédét:

„Várják e falak Csorna és a járás minden dolgozóját. Látom, ahogy meg-megállnak egy-egy vitrin előtt, szívükben magasra csap az igazi hazaszeretet lángja, s nagy elhatározás születik majd keblükben: tenni e honért, tenni Csornáért, a járásért. Jöjjenek ide minél többször, ha kissé elfáradtak a mindennapi munkában, szeressék ezt az épületet, ahol a nagy idők nagy tetteinek nyomán sikeresebb lesz a (város), szebb és kulturáltabb.”

Az ünnepi beszédek után Aszt Ágnes történész, az új állandó helytörténeti kiállítás tervezője szakmai tárlatvezetésén vehettek részt a megjelentek.

Aszt Ágnes történész, az új állandó helytörténeti kiállítás tervezője tart tárlatvezetést 

 

Fotó: Szabados Tibi

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes