felsohird728x90

Hirdetés

80 éves a Csukás Zoltán iskola – 1. rész

A jubileumi 80. tanév kapcsán tekintünk vissza a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola történetének legfontosabb mérföldköveire.

 

Hirdetés

Az iskolaalapítás szükségességének első írásos emlékeivel már az 1890-es évek sajtótermékeiben találkozhattunk. A Rábaköz meghatározó újsága a „Rábaközi Hírlap” több tudósításban foglalkozott egy Csornán építendő mezőgazdasági iskola létestésével. Az akkoriban papírra vetett szavak feltehetően nagy bizakodást keltettek az olvasókban, de a boldog békeidőkben nem történetek gyakorlati lépések a nagyszabású terv megvalósítására.

Az iskolalapítás gondolata az 1910-es években is köztudatban maradt, míg 1919-ben a „Sopronvármegye” című újság ismét cikkezette témában. Sajnos az első világháború befejezését követő zűrzavaros időszakban továbbra sem volt lehetőség az eszme megvalósítására.

Hosszú várakozást követően 1935. november 10-én Csorna főjegyzője fontos bejelentést tett a helyi képviselőtestületi ülésen. A Földművelésügyi Minisztérium döntése alapján Sopron vármegye gazdasági iskolát létesíthetett, melynek helyszínéül Csorna községet jelölték ki. Sopron vármegye és Csorna község is 5000-5000 pengővel járult hozzá az építkezés költségeihez. Herceg Esterházy Pál az Esterházy Hercegi Hitbizomány akkori tulajdonosa adományozott telket az iskola létesítéséhez. Az új épület fűtési és világítási költségeinek finanszírozását a csornai képviselőtestület vállalta.

A „Téli gazdasági iskola létesítése tárgyában kötött szerződés”jóváhagyására az 1938. augusztus 5.-én tartott csornai közgyűlésen került sor. A Téli Gazdasági Iskola tekinthető a mai intézmény jogelődjének.

Az 1938-1939-es tanévben egyetlen tanügyi épülettel rendelkező intézményben, két tanteremben és egy gyakorló teremben kezdődött meg az oktató-nevelő munka. A csornai iskola a november 1. és március 15. közötti időszakban elméleti képzésben részesítette a kis- és középbirtokos gazdák gyermekeit. A nyár folyamán került sor a tanulók számára előírt gyakorlat teljesítésére. Az iskolában összesen 4 féléven keresztülképezték a modern gazdálkodáshoz értő szakembereket. A képzést elvégző 15 és 21 év közötti fiatalok „aranykalászos gazda” bizonyítványt kaptak.

Folytatás az alábbi linken.

e-max.it: your social media marketing partner

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes