felsohird728x90

Hirdetés

Több milliárd forint értékben fejleszt a premontrei rend Csornán – Projektindító sajtótájékoztatót tartottak az Apátságban

Sajtótájékoztatón ismertették a premontrei rend csornai fejlesztéseit. A beruházások célja a premontrei rend épített és szellemi örökségének megőrzése, közkinccsé tétele, bemutathatóságának megteremtése, valamint korszerű, 21. századi látogató- és családbarát szolgáltatások létrehozása.

 

Hirdetés

Az eseményen Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tudatta, hogy a kormány szeretne szoros partnerségi kapcsolatot ápolni az egyházzal . Ennek megfelelően az elmúlt években számtalan támogatás született az egyház részére. Ez azért is fontos, mert a legfrissebb felmérések alapján a magyar emberek több mint 80 %-a fontosnak tartja a kereszténységet, még akkor is, ha éppen nem gyakorolja aktívan a hitét. A kereszténységnek köszönhetjük kultúránkat, melyet ezekben a zavaros időkben kötelességünk megvédeni. Részben ehhez is kapcsolódnak a mostani fejlesztések.

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő Csorna identitásáról beszélt. Elmondta, hogy Csorna az elmúlt évszázadokban sokféle identitással bíró térségközpont volt. Látott el iskolaközponti szerepet, volt valaha jelentős munkaadó település, közigazgatási, egészségügyi szolgáltatásokat nyújtott az itt élőknek, és a premontreieknek köszönhetően, több mint 800 éve spirituális központ is. A kormánybiztos szerint a spirituális központi funkció, és ezzel együtt a város identitásának meghatározásában a premontreiek szerepe megkérdőjelezhetetlen. Ez pedig külön igaz azóta, mióta a kádári rendszer után Ödön apát úr elkezdte rendbe tenni az apátságot, mely munkát fiatalos lendülettel Márton apát átvett, és azóta is sikeresen folytat. A premontreiek agilitásának és szorgalmának gyümölcse mindaz, amit ma ünneplünk.

Dr. Bónáné Dr. Németh Katalin Csorna Város polgármestere elmondta, hogy a premontrei szerzetesek a város történelme folyamán mindig is biztos alapokon álló egyházi szervezetet, hátteret, fejlődést, hagyományt és kultúrát jelentettek a városnak. A polgármester megköszönte valamennyi csornai polgár nevében, hogy a csornai premontrei rend jelmondatához híven ismét "Minden jó ügyért készen" állt és azt nemcsak a saját, hanem sokadjára városunk fejlődése érdekében is tette.

 

A Csorna Premontrei Apátság a térség turisztikai központjává válhat Fotó: Szabados Tibi

A megvalósuló fejlesztésekről

A történeti hagyomány szerint 1180-ban alapított, oklevélben első ízben 1226-ban említett, az évszázadok során többször elpusztult és újjáépített csornai apátság és temploma a premontrei kanonokrend egyik meghatározó magyarországi központjaként, Szent Norbert követőinek lakhelyeként, hitéleti tevékenységük színtereként szolgál. Az 1121-ben alapított rend csaknem 900 éves, fordulatokban gazdag története a csornai apátság falai közt szellemi és tárgyi emlékek formájában ma is elevenen él.

A Magyar Kormány támogatása által Szent Norbert ma is élő útmutatása, a rend üzenete a 900 éves fennállás előtt tisztelgő rendtörténeti kiállítás formájában ölt testet. A kiállítás az alapítástól öleli fel a premontrei rend történetét egészen napjainkig. A bemutatás széles spektrumon zajlik: a történeti idővonal az érdekességek mentén tárja fel a rend egyedi küldetését, tevékenységét, a hazai hitéletben betöltött szerepét. Az egyedi épített installációk, érintőképernyős terminálok és animációs filmek a látogatók számára izgalmas, interpretálható módon fedik fel a premontrei szellemiséget, a bemutatott tárgyi emlékekkel kiegészülten a premontrei történelem teljes vertikuma a nagyközönség elé tárul. A projekt keretében megújul továbbá az apátság díszterme, az enteriőrök, az apáti kápolna üvegablaka, valamint a templom előtere. Az épület állagmegóvási munkálatain túl új, gazdaságos világítástechnológiai, biztonsági és beléptető rendszerrel gazdagodik az apátság. Az élmény alapú ismeretátadást innovatív megoldások, audio-guide rendszer, imázsfilm, egyedi szoftverek és kiállítástechnológia biztosítja.

Európai Uniós pályázat keretében kialakításra kerül az apátságon végigvezető turisztikai látogatási útvonal. A projekt keretébe frissítésre kerül a meglévő csornai helytörténeti kiállítási egység, új múzeumpedagógiai foglalkoztató, filmvetítő, kávézó és ruhatár kerül kialakításra, a programkínálat színesedik. Régi fényében kerül helyreállításra az apátsági könyvtár, amely ezután megnyílik a látogatók előtt.

A Premontrei Park terve

Szintén Európai Uniós pályázat keretében fejlesztésre kerülő csornai történelmi Premontrei Park ökoturisztikai szempontok szerint újul meg. A park északkeleti sarkában egy tisztáson a gyerekek számára játszótér kap helyet. A telepítésre kerülő eszközök fából készülnek, figurális megjelenésük illeszkedik a Hany és az erdő élővilágához. A Rábaköz–Hanság élővilágát – elsősorban a vizes élőhelyekre koncentrálva – ökoturisztikai szempontból reprezentáló ún. BIOTÓP bemutató hely kerül kialakításra a projekt során. A „Hanság szíve” nevet viselő bemutatóhely zárt élettérben mutatja be a Hany élővilágát, kihelyezett tanórák, kirándulások ideális helyszíne lesz. A park központja rehabilitációra kerül, tereprendezéssel, pihenő padok kihelyezésével, szabadtéri közösségi térként szolgál majd. A fő sétány szilárd, térkő burkolatot kap, míg a további sétautak tömörített murva burkolattal lesznek ellátva. A fő sétány közepén, egy kisebb részen történik meg a Szent Norbert emlékhely kialakítása. Az emlékhely a park központi részén kerül kialakításra a sétányhoz közvetlenül kapcsolódva, mégis csendes elmélkedésre alkalmas helyen. A modern látogatói igényekkel harmonizáló interaktív felületek telepítése tervezett, mint mobilalkalmazással letölthető ökológiai tematikájú játékok, ismertető szövegek, Wifi.

A Magyar Kormány támogatása által lehetőség nyílik az apátság mellett egy egyházi szeretetotthon létrehozására.

A négy különböző forrásból finanszírozott projekt egymással szoros együttműködésben, egymást kiegészítve valósul meg.

 

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek Csornáról

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására, ennek érdekében...
Csorna Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására

Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Kedves Múzeumbarátaink! Idén számunkra is fájdalmasan zárt kiállításokkal várjuk a Karács...
Virtuális adventi kalendáriumot készített a Csornai Múzeum

Advent első vasárnapja Csornán

Megkezdődött advent időszaka, azonban a jelenlegi helyzet miatt idén kicsit másképp alaku...
Advent első vasárnapja Csornán

Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

A Perkovátz-Ház Baráti Kör képviseletében Perkovátz Tamás a Baráti Kör elnöke, és Barcza...
Adventi koszorút ajándékozott a Perkovátz-Ház Baráti Kör Csornának

Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő mom...
Országos elismerés egy csornai tűzoltónak

Csornai Adventi Kalendárium

Csorna városa egy kis otthoni programra hívja lakóit, hogy a szürke hétköznapok között ki...
Csornai Adventi Kalendárium

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes