felsohird728x90

Hirdetés

Strasbourg tiltakozik az EP székhelyének áthelyezése ellen

 

Tiltakozását fejezte ki kedden a strasbourgi városvezetés az Európai Parlament (EP) elnöki tisztjéért induló jelöltek azon tervei ellen, amelyek szerint az uniós képviselőtestület munkáját egy helyszínen, Brüsszelben kellene összevonni.

A Politico brüsszeli hírportál által szervezett, múlt heti elnökjelölti vitában az indulók mindegyike kiállt amellett, hogy az uniós parlament költözzön el a francia városból. Roland Ries strasbourgi polgármester és Philippe Richert, Franciaország keleti régiójának vezetője ezért kedden, az elnökválasztás napján levelet küldött a jelölteknek, amelyben aggodalmuknak adtak hangot az EP székhelyével kapcsolatos álláspontjuk miatt. ”Rendkívül nyugtalanító ez a kijelentése, ellentétben áll a joggal és az alapszerződésekkel. Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet bármilyen módon megváltoztassák, a szerződések módosítására van szükség a tagállamok egyhangú döntése nyomán” – írták. Martin Schulz, az EP távozó elnöke a jelenlegi rendszer fenntartását támogatta.

Az Európai Parlament három székhellyel működik: munkája legnagyobb részét Brüsszelben végzi, de titkársága Luxembourgban van, és a képviselők havonta négy napon át a franciaországi Strasbourgban üléseznek. A parlament kétlakiságának régóta számos bírálója van, akik szerint a havonkénti költözködés, az “utazó cirkusz” rengeteg kényelmetlenséggel és felesleges kiadással jár.

e-max.it: your social media marketing partner

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes