felsohird728x90

Hirdetés

„Ahol állsz, szent hely!” A Szülőföld hazavár! – Maglóca 800 éves

Szeptember közepén Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke megáldotta a külsejében megújult maglócai Szent Bertalan-templomot.

 

 

Hirdetés

A Magyar Falu Program támogatásával a templom-ünnepet kísérő eseményekre is sor kerülhetett, így a délután négy órakor kezdődő szentmisére már fél háromtól érkeztek a résztvevők. Rendezvénysátrak várták a híveket, ahol ebéd után kezdték az agapé előkészítését két-háromszáz reménybeli vendég számára.

A faluba érkező főpásztort Drobina Gyula polgármester fogadta, a templomajtóban Kinczer Kálmán, a plébániai tanácsadó testület alelnöke és Farkas Miklósné sekrestyés köszöntötte méltatva plébánosuk ügybuzgalmát is. A templom külső megáldását követően kezdődött a szentmise, amelyet Veres András megyéspüspök mutatott be. A főpásztorral koncelebrált Wolf Pál Péter helyi plébános, Henczel Szabolcs szanyi plébános, valamint Szár Gyula Gergely premontrei atya. A csornai Rákóczi katolikus iskola és a bősárkányi Eötvös iskola diákjaiból álló rögtönzött kórus segítette Takácsné Papp Judit Jolán kántor munkáját.

A hívek teljesen megtöltötték a kis templomot, mintegy százötvenen férhettek a templomhajóba és fel a karba, legalább félszázan pedig kiszorulva, a templomajtón kívül kapcsolódtak a szertartásba. A Főpásztor szentbeszédében az Elveszett bárány evangéliumi példázatából indult ki, amellyel az irgalom és a megbocsátani tudás, a kiengesztelődés személyiséget átalakító erejéről tanított.

A szentmisét követően a terített asztalokhoz telepedett le az ünneplő közösség, és egy korty soproni bor vagy préselt gyümölcs-must mellett fogyasztotta a sültet, amivel kínálták, végül a rábaközi perec sem maradhatott el.

Közben a megbecsülés jeleként kedvességekkel köszönték meg a templomfelújításban résztvevők munkáját. Külön hangsúlyt kapott a helyiek hozzájárulása. A falu szülötte: Farkas András volt az összefogás lelke, és ennek a templompadlás rendbetétele volt egyik sarkalatos cselekedete.

 

A vetített képes beszámolót azonban későbbi időpontra kellett halasztani, mert kezdődött az esti daléneklés a templomkertben, válogatott népdalcsokor Kurucz Borbála kántor és az iskolai énektanárok vezetésével.

Tóth Tihamér maglócai származású Budapesten élő kertész felajánlásaként, a gyermekek dalolásának kíséretében, fügefacsemete elültetésére is sor került. Veres András megyéspüspök végezte el, a Natánael-Bertalan apostolnak szóló és őt szíven találó jézusi szavak emlékezetére: „Láttalak, a fügefa alatt voltál!”

A program az Immár a nap leáldozott kezdetű himnusszal zárult a templomban, még az esti harangszó előtt. 

A hansági település, Maglóca 1220-óta ismert egy fennmaradt birtoklevél tanúsága szerint. Újabb kori történelme, mint premontrei birtokot említi, amelynek ma álló templomát is a rend építette a XVIII. század végén. Mostanra a lakosságszám százegynéhányra csökkent, az itt élők javarészt idősek, egyre kevésbé tudják saját erejükből a szükséges felújításokat elvégeztetni. Az utólagos falszigetelés, a homlokzat részleges vakolatcseréje, a tetőzet javítása, az új cserépfedés megvalósítása, a villám- és érintésvédelem biztonságossá tétele jelentős forrásokat igényelt. Kétharmad részt egyházmegyei, egyharmad részt állami támogatással mára a legszükségesebb munkák megvalósultak, és ennek püspöki megáldása történt a hétvégén.

Előretekintés: A vidék megtartó erejének növelését segítő pályázati támogatás lehetővé teszi, hogy a 800 éves múltjára emlékező Maglóca plébániai szervezésű szakrális-kulturális programokkal járuljon hozzá az ünnepléshez. 2020 májusában Kövér Fidél emlékkonferencia rendezése szerepel a tervek között. A szerzetesrendek feloszlatásától szinte a rendszerváltásig Maglócán „felejtett” földrajztudós plébános életművének feldolgozása és bemutatása a tudományos élet szereplőinek érdeklődésére is számot tarthat. Az augusztusi Szent Bertalan-búcsú háromnapos rendezvénysora pedig mindenki számára szeretne igényes ünneplési lehetőséget nyújtani.

Wolf Pál Péter helyi plébános, Maglóca

Fotó: Hegyi József, Rózsa Richárd

e-max.it: your social media marketing partner

További hírek a Rábaközből

Az év iskolarendőre díjazottja Győr-Moson-Sopron megyében

Az idei évben Kozalk László rendőr zászlós kapta megyénkben a rangos elismerést.
Az év iskolarendőre díjazottja Győr-Moson-Sopron megyében

Idén Rábapordány is csatlakozik a Cipősdoboz Akcióhoz

Ha van rá lehetőségetek készítsetek Ti is cipősdoboz-ajándékokat,hogy minél több gyermek...
Idén Rábapordány is csatlakozik a Cipősdoboz Akcióhoz

Polgármestert és képviselőket választanak vasárnap Hövejen

Polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak vasárnap a Győr-Moson-Sopron megy...
Polgármestert és képviselőket választanak vasárnap Hövejen

Babadobozt ad Rábapordány a település újszülöttjeinek

Harmincezer forint értékű ajándékcsomagot kap minden olyan rábapordányi család, ahová újs...
Babadobozt ad Rábapordány a település újszülöttjeinek

30 millió forint állami támogatásból újulhat meg a Polgármesteri Hivatal Rábatamásiban

Sikeresen pályázott Rábatamási a Közös Önkormányzati Hivatal épületének felújítására. A m...
30 millió forint állami támogatásból újulhat meg a Polgármesteri Hivatal Rábatamásiban

Megtalálták és visszaadtak tulajdonosának az ellopott kerékpárt a beledi rendőrök

Egy 30 éves nicki férfit gyanúsítanak a nyomozók a bűncselekmény elkövetésével.
Megtalálták és visszaadtak tulajdonosának az ellopott kerékpárt a beledi rendőrök

Alsohirdetés

alsoközéphirdetés

 

bal-also-hird

Hirdetés

középső hirdetés

Hirdetés

Jobb also hirdetes